Om EC

På denna sida tar vi upp lite om grunderna till EC, vill du läsa mer ingående och få tips och vägledning så är du välkommen till forumet.

Du behöver inte registrera dig för att läsa på forumet!
Forumet är öppet för gäster under rubriken "Gästrummet".
Välkomna att ställa frågor eller ge kommentarer!
Under forumet finns det en avdelning som heter "Om EC" där vi bara samlar info och där inga diskussioner pågår.

Exempel på rubriker:

F.A.Q

Vanliga frågor

Nyfödda är väl inte medvetna om att dom kissar/bajsar?
Jodå! Och precis som dom säger ifrån om att dom är hungriga så säger dom även ifrån att dom vill ge ifrån sig, man måste bara lära sig att "lyssna".

Måste man slopa blöja helt?
Nej, anpassa EC till hur det fungerar bäst för er! Endel kör helt utan blöja, andra kör med blöja ibland medan många har blöja på hela tiden som backup.

Går det verkligen att potträna så små bebisar? De kan ju inte förstå vad dom gör och följderna av det.
EC handlar inte om att potträna, det handlar om kommunikation. Det är föräldrarna som ska lära sig att tillgodose barnets behov att göra ifrån sig på ett trevligare ställe än blöjan.

Varför kan man inte låta sitt barn vara barn och ha blöja?
Visst kan man låta sitt barn ha blöja och strunta i EC, det är upp till var och en. Men vad är det som säger att ett barn är mer barn för att det har blöja? Vi anser att våra blöjfria barn är lika mycket barn som de som har blöjor, skillnaden är att de ibland avbryter det de håller på med för att de vill på pottan istället för att bli avbruta för att få blöjan bytt.

Är det inte väldigt jobbigt att hela tiden ha koll?
Man har ju koll på sitt barn i vilket fall som helst, likväl som man märker när det är missnöjt på annat vis så märker man om det är missnöjt pga att det behöver ge ifrån sig.

Varför EC:a?

Varför man EC:ar
 • För att EC är naturligt
 • För att det ger föräldrar och barn en bättre kommunikation
 • För att barn som EC:as inte tappar kollen på sin kropps signaler
 • För att barnet ska slippa ha en tung och klumpig blöja runt benen i flera års tid
 • För att barnet ska slippa röd och sårig stjärt
 • För att barn som kissar medvetet tömmer blåsan mycket bättre varje gång, och det leder i sin tur till större blåskapacitet.
 • För att det är onödigt att lära sitt barn att göra i blöjan när den från födseln kan säga till för att slippa
 • För att barn som kissar medvetet tömmer blåsan mycket bättre varje gång, och det leder i sin tur till större blåskapacitet.
 • För att slippa jobbig potträning när barnet redan vant sig vid blöjan
Många EC:are får frågan "Hur orkar du hålla på med EC?". Vaddå orkar?
De som inte håller på med EC håller ju istället på med blöjbyten, och det får man hålla på med i flera år för att sen krångla med potträning.

Vem kan EC:a?

För vem fungerar det med EC?

EC passar bäst för föräldrar som tillbringar mycket tid med sin bebis och som har tålamod. (Man behöver tålamod med själva EC:andet men man bör även vara beredd att ta folks både klandrande kommentarer och nyfikna frågor.)
Föräldrarnas attityd är avgörande och barnet får inte utsättas för någon slags press att prestera på pottan!
Föräldern ska vara på det klara med att EC är för bebisens skull och på bebisens promisser, gör man det av någon annan anledning finns risken att man sätter för stor press på sig själv eller bebisen!

EC är inte

Lite info om vad EC INTE är

EC är inte potträning för bebisar. För det första är metoden inte ens i närheten av något som man skulle kalla för "träning". Man varken belönar eller straffar, man försöker inte "lära om" genom det som hänt tidigare och det finns ingenting i det hela som går emot bebisens natur. För det andra är EC inte ett dugg mer träning för bebisen att inte kissa på sig än vad amning är träning för bebisen att äta.

Bebisar behöver äta: De är fullt kapabla att förmedla detta behov till oss och de är kapabla att vara delaktiga när vi tillgodoser detta behov.

Bebisar behöver även ge ifrån sej: De är fullt kapabla från födseln att förmedla även detta behov till oss och att vara delaktiga när vi hjälper dem med detta behov.
EC är inte heller "föräldraträning", åtminstonde inte i den nedlåtande mening som många refererar till det som. Ordet "föräldraträning" skulle ju betyda att bebisen inte deltar och kommunicerar, vilket inte alls stämmer. Både föräldrarna och bebisen är lika delaktiga och båda utbyter signaler med varandra.

Om den anses vara "föräldratränad" som ger sitt barn mat när det är hungrigt, tröstar det när det gråter, värmer det när det är kallt osv. Och om man kallar det för träning, då antar jag att man kan säga att EC är "föräldraträning" för att erbjuda bebisen en plats att göra sina behov när den måste ge ifrån sig.

EC är inte bara för afrikanska bush-mammor
EC är inte bara för hippies
EC är inte bara för dom som gillar att bli nerkissade...

Börja EC:a

Tips till att börja med EC

Tänk redan från början på att det är naturligt med EC och att det i endel länder fortfarande är självklart att kommunicera med sin bebis om när den vill ge ifrån sej.
Är du inte beredd att slopa blöja helt så använd den som ett komplement, EC är dock lättast att få att funka då bebisen är naken och nära föräldern.
Använd hellre tygblöjor än engångsblöjor, engångsblöjorna är för effektiva så bebisen märker knappt när den kissat. Tygblöjor är ju dessutom både mer ekonomiska, naturliga och miljövänliga!
Läs mer om tygblöjor på vårt forum under forumsdelen "Tygblöjor".
Bär du din bebis mycket är det lättare att uppfatta dens signaler, en sjal är ett mysigt hjälpmedel för att bära på sin bebis!
(Läs mer om sjalar på vårt forum under forumsdelen "Barn i sjal" eller på www.sjalbarn.se)
KLANDRA ALDRIG din bebis för olyckor som händer, tänk på att du troligen bara missat en signal. Det bästa är att ha en avslappnad attityd till olyckor, det är sånt som händer!
TVINGA ALDRIG din bebis att sitta på pottan eller över handfatet, det får aldrig förknippas med något otrevligt. Tillämpas tvång kan pottan bli något ångestladdat och det kan kanske till och med ge problem senare.
Man ska heller inte berömma en bebis som kissar på rätt ställe, att kissa på rätt ställe ska inte vara något märkvärdigt utan helt naturligt och självklart! Säg då hellre t.ex: "Oj vad skönt, nu kom kisset i pottan istället för i byxan".

Gör det hela till något roligt, ha t.ex någon leksak att roa bebisen med så att den inte tröttnar och blir sur eller placera pottan på något roligt ställe där det finns mycket att titta på.
Vill bebisen inte bli kissad så låt det vara, sätt på en blöja eller vänta på pölen. Vill bebisen fortfarande inte efter ett tag så kanske det är dags att ta en paus någon dag.
EC kan i perioder fungera mindre bra, se det som en svacka och troligen fungerar det bättre efter ett tag igen. Sådana svackor kan bero på att det händer mycket annat i bebisens liv just då, t.ex att den lär sig krypa eller något annat spännande.
Endel bebisar har helt enkelt inte så tydliga tecken, då kanske det är lättare att gå på känn eller efter klockan.
Lär dej bebisens "kissmönster" och lyssna på din intuition!

Börja EC:a sent

Om att börja med EC sent

Det är många som kanske inte hör talas om EC föränn bebisen redan är över 6 månader (den mest effektiva perioden att börja med EC), men det behöver ändå inte vara försent att testa!
Bebisar går igenom så många olika perioder vad det gäller tillväxt och utveckling under de första åren så perioder då de är mer mottagliga för EC återkommer vid flera tidpunkter. Till exempel är många bebisar redo igen vid 8-12, 18 och/eller 24 månaders ålder, men det är individuellt för för alla barn och det är svårt att veta när just ens eget barn är redo.

Förutom de tips som vi tagit upp under rubriken "Börja EC:a" så kan dessa tips vara bra för er som vill börja sent med EC:

*Använd teckenspråk för en bättre kommunikation (Läs om teckenspråk på EcSwedens systersida Teckna)

*Förvänta er inte att det ska fungera perfekt med en gång, det kan ta flera månader att komma igång

*Tänk på att fram tills nu har ni lärt bebisen att kissa och bajsa i blöjan

*Ha gärna bebisen med när ni själva är på toaletten, för att visa hur man gör

*Ha en avslappnad attityd till små olyckor

*Syskon kan vara till stor hjälp som förebild och inspiration

Läs mer om att börja sent på vårt på vårt forum i forumsedelen "Latestarters"!

Om oss som EC:ar

Vi som kör med EC...

 • ...kan vara helt vanliga människor.
 • ...kan vara helt ovanliga människor.
 • ...tycker inte att EC är det enda alternativet för alla.
 • ...ser inte ner på eller klandrar de som inte kör med EC.
 • ...slipper torka mycket bajsiga rumpor.
 • ...springer därmot en hel del på toaletten med våra bebisar.
 • ...tycker inte att ALLA måste hålla på med EC (men rekommenderar det gärna) ;-)

Länkar

Lite länkar till EC-relaterade sidor

Mycket fler länkar hittar Du inne på forumet
under forumsdelen "Länkar till sidor om EC" Upp